LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Класация на най-успешно и красиво реставрираните сгради в София

Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

29.05.2020

Решихме да направим класация на сградите, които бяха реновирани и възстановени адекватно в последните години. Както и на такива, които са поддържани по красив начин и са ни дали добър пример, по който може да бъде възстановена адекватно София.

10. Жилищно-търговска сграда на Барух Мюшолам - бул. ''Христо Ботев'' №95.

Сградата е типичен пример за направлението Ар Нуво от 1912 г. А последната реставрация показа, че тази сграда отново може да върне блясъка си.

9. Ъгловата къща на ъгъла на ул. ''Пиротска'' и бул. ''Стефан Стамболов''.

Издигната през 1911 г. тази къща на братя Битракови - производители и търговци на маслини - е била представител на типичните за "Пиротска" магазини с жилища върху тях, помещаващи семействата на търговците. През годините тя бе силно занемарена и на практика бяхме изгубили надежда, че може да бъде оправена. Обаче това се случи. Тихичко и без да създава новини тази красавица си върна хубостта, която беше изчезнала за няколко десeтилетия.

8. Къщата на Андрей Цанков - ул. ''Врабча'' 9.

Сградата е построена през 1919 г. от известния наш архитект Никола Лазаров, построил много емблематични сгради - Съдебна палата, двореца Врана и т.н.

Сградата в стил барок се отличава от околните къщи с богатата си украса - каменни женски глави, изваяни върху фасадата, корнизи, разнообразени с пластики, балкони с оригинални метални и каменни парапети.

7. Къщата на Киро Стефанов - ул. „Париж“ №1.

Геният на Никола Лазаров, оставил своя отпечатък сред храмове на архитектурата в София извира от къщата на ул. "Париж" 1. Всеки един от елементите - кованото желязо на покрива, парапетите и орнаментите, показва колко точно е струвало да учиш архитектура в Париж. Сградата на няколко пъти бе реставрирана, като дори смени цвета си - от цвят бордо до днешните бежови цветове.

6. Посолство на мира - ул. "Георги Бенковски" 25.

5. Орелъ Палась - бул. "Мария Луиза"45.

Има такива сгради, които ни показват колко точно е била красива Стара София. Една от сградите е тази. Построена като хотел през 1925 г., тя е била прехвърляна от различни стопани, народна власт и фирми до момент, в който главите на двата орела буквално висяха на арматурата. Преди 2 години тя бе надеждно реставрирана, а орлите й получиха нов живот.

4. Къщата на семейство Каназиреви - бул. "Христо Ботев" 82.

Още една перла на булевард "Христо Ботев''. Построена е през 1912 г. срещу зданието наБарух Мюшолам. За съжаление историята на тази красавица тъне в забвение. Реставрирана през 2018 г. в свежи цветове, тя е още един от примерите за красива София.

3. Дом на Ив. Басаров - бул. "Витоша" 30.

Една класическа сграда, притисната между високите здания на Витошка. В продължение на години червената фасада беше на ръба на разрушението, но надлежното реставриране й върна красотата.

2. Дом на Христо Попов - ул. "Г,С.Раковски" № 167.

Домът на кмета на града, управлявал в периода 1899-1901 г., и герой на Сръбско-българската война е пример за красота и изящество. В продължение на десетилетия не се знаеше дори кой е собственика. В крайна сметка преди няколко години бе спечелена за културата ни и превърната в галерия.

1. Къща на проф. Райко Горанов - ул. "Дунав" №2.

Има къщи, които ни впечатляват, има сгради, които ни карат наистина да преоткриваме София, а съществува и тази къща, която направо ни показва как трябва да се реставрира в София. Дело на австрийския арх. Карл Хайнрих, който през 1912 г. буквално обсипва с декоративни орнаменти, лица и лъвове тази сграда. Къщата е принадлежала на проф. Райко Горанов (1869-1940), един от големите дарители на университетската библиотека. Преди няколко години бе реставрирана, като запази дори старата си ограда и врати. Климатиците пък са окачени на покрива, показвайки, че не е нужно една сграда да бъде надупчена, за да бъде отоплена.

Снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти