LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Пазарът на луксозни квартири тръгна нагоре

Монитор

12.03.2015

 София   наеми   луксозни апартаменти   доходност  

Търсенето на луксозни апартаменти в последните няколко месеца тръгна нагоре, сочи анализ на пазара на „Лукс имоти”. За разлика от масовите квартири най-високият сегмент има устойчиво развитие. Скъ­пите жилища вече се оформиха като отделен инвестиционен инструмент, който става все по-интересен за купувачи и инвеститори поради ниския риск, високия потенциал за съхранение и увеличение на стойността и добрите нива на доходност, които генерират.

Наемният пазар на луксозни имоти е важен, от една страна, за наемателите, имащи високи изисквания към качествата на жилището и на екстрите му. От друга страна, той е интересен и за инвеститорите в луксозни имоти, за които е важна доходността.

Наема­те­ли­те на луксозни апартаменти имат няколко основни изисквания. Те държат квартирата да разполага поне с едно паркомясто, сградата да е хубава и да бъде охранявана и до нея да има лесен достъп. В последно време нарастват предпочитанията към имотите в затворените комплекси. Наемателите от високия сегмент искат още жилището да е топлофицирано или да се отоплява с природен газ. Другите основни техни изисквания са помещенията да са просторни и обзавеждането да е с мебели от най-висок клас.

Най-много за наемане в сегмента се търсят двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към тези два вида жилища е 3 пъти по-голям, отколкото към многостайните жилища на едно ниво, мезонетите и къщите. Най-желаните райони за наем на луксозни имоти са южните квартали, централните части на София, както и кв. „Лозенец”. В тези части на столицата и наемите са най-високи.

Средните нива за двустайните са от 350 до 450 евро на месец, а за тристайните - между 550 и 650 евро. За многостайни и мезонети арендата варира от един до два бона в евро.

Пазарът за наемане на луксозни къщи е с малък дял от общия пазар, а наемите в зависимост от района и големината на имота са между 2000 и 4000 евро на месец.

През последната година и половина се наблюдава ясно изразен ръст в търсенето и недостатъчно предлагане на луксозни имоти под наем. Съответно това влияе върху наемните цени, при които през последната година и половина се наблюдава тенденция за нарастване.

Това съвсем естествено доведе и до нарастване на търсенето на луксозни имоти за покупка с цел инвестиция и отдаване под наем.

Средни наеми на лукс жилища в София (евро/месец):

2010 г. - 600

2011 г. - 520

2012 г. - 530

2013 г. - 515

2014 г. - 560

1 и 2 2015 г. - 650

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти