LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Пазарът на имоти се стабилизира

Profit.bg

18.05.2015

 Инвестиции   инвестиции   Шумът на парите  

Пазарът на имоти у нас се стабилизира, като все повече имоти се купуват с цел инвестиция - около тази теза се обединиха участниците в панел „Имоти“ по време на шестото издание на „Шумът на парите“, провело се през миналата седмица.

В панела участие взеха Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие на Амрита, Александър Бочев, управител на Real Net, Никола Стоянов, управляващ партньор на ЛУКС ИМОТИ, Добромир Ганев, управител на Форос, и Иван Велков, член на УС на ФИАБЦИ и БГФМА.

„Все по-често и все по-смело хората се обръщат към имотния пазар с цел инвестиция, вложение, върна се доверието за една година. Имотите вече заеха мястото, което им се полага, а именно като една съществена част от портфейла на всяко едно домакинство“, според Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

„Ето че тази година говорим за ръст на цените, за който нашата статистика показва между 3-5% в София. Миналата година НСИ отчете ръст за страната около един процент, за София – около 3%“, допълни още Стойкова.

Разбира се, специалистите предупредиха и относно рисковете, свързани с инвестициите в недвижими имоти, които не бива да се пренебрегват от купувачите.

„Един имот може да бъде много добра инвестиция, но всеки инвеститор трябва да запомни няколко основни неща. Възвръщаемостта на тази инвестиция може да е висока, защото това е рисков актив, при който, както видяхме, може да има голяма волатилност“, заяви Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие в Амрита.

„Това също така е един много бавно ликвиден актив, в сравнение с други традиционни инвестиции. В последно време наблюдаваме, че периодът за реализация на сделка при един апартамент е намалял средно от 6 на около 4 месеца, но това все още е дълъг период. При друг вид имоти може да отнеме години. Във времена на криза също така инвестициите в имоти може да не се възвърнат с години“, предупреди още Генев.

До голяма степен позитивните тенденции на пазара на имоти са се предопределили и от понижението на лихвите по кредитите през последната година. „Тенденция за съживяването на пазара е отпускането на жилищни кредити на сравнително ниски цени, в сравнение с преди няколко години, което допълнително мотивира купувачите“, според Александър Бочев.

„Важно е да разграничим покупката на жилищен имот за собствени нужди и за инвестиция. Когато се купува за собствена нужда, купуваме най-вече със сърцето си и бихме направили компромис с някои неща, стига той да ни хареса, да е нашият имот“.

Тази теза бе подкрепена и от Виктор Генев: „През изминалата година лихвите по кредити и по депозити силно намаляха и процесът се случваше през последните две години, но през 2014 г., особено през втората половина, доста се засили по обективни причини". Друг фактор за сериозното подобрение на пазара са миграционните процеси, както и позитивното развитие на пазара на земеделска земя.

„Основният двигател на пазара на имоти в момента са миграционните процеси", коментира Добромир Ганев.

„Активният пазар на земя в последните 5-6 години, в момент, когато пазарът на имоти бе зациклил, съдействаха за това хората да могат да се сдобият със средства за покупка на жилищен имот и да направят такива в последните една две години“, допълни още Ганев.

Нещо повече, подобрение се наблюдава и по отношение на луксозния клас имоти. „Все повече българи отправят запитвания за покупка на луксозни имоти в Гърция с бюджети, надхвърлящи 1 млн. лв., каквито не бяхме виждали в последните години", каза Никола Стоянов, управляващ партньор на ЛУКС ИМОТИ.

„Европейските купувачи вече увеличиха доста покупките на недвижимости в България и тази тенденция ще продължи“, според Стоянов. „Очаквам силно завръщане на англоговорящи клиенти на пазара на ваканционни недвижими имоти в България, главно англичани“, прогнозира специалистът.

Подобна позиция изрази и Полина Стойкова: „Има огромен потенциал, защото англичаните имат страшно позитивно отношение към страната. Няма никакви спомени от миналото, които да ни пречат. Има хора, които са идвали тук през 80-90-те години на 20 век и си спомнят добри неща.

Освен това цените в България са основен фактор. Няма друга страна в Европа, която да бъде конкурентна на страната ни по цена на имотите“, оптимистична е Полина Стойкова.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти