LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Луксозните имоти в София с най-добър инвестиционен потенциал

Вестник "Капитал"

бр.36, 23.02.2015

 луксозни   Пловдив   Варна   София   апартаменти  

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в столицата е 5.2%, показва проучване.

Доходността от инвестиция в луксозни апартаменти в София е най-добра, сочи изследване на "Лукс имоти", част от групата на Bulgarian Properties. Отдаване под наем на такъв имот в момента носи средна доходност от 5.2%. В Пловдив процентът е малко под пет, а във Варна е 3.7%. Анализът е направен на базата на това на какви месечни наемни цени биха могли да бъдат отдавани такъв тип апартаменти, като е съпоставен потенциалният доход от наема с общите разходи за покупката им (офертна цена и всички допълнителни разходи).

"Темата за доходността при покупка на имот с цел инвестиция и отдаване под наем стана доста актуална през последните месеци поради понижаващите се лихви по депозитите и възвръщането на доверието и интереса към имотния пазар", посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на "Лукс имоти". "Тя е още по-интересна във високия сегмент на имотния пазар, към който интересът нараства като най-стабилен и с потенциал за ръст. При него става въпрос за високостойностни инвестиции и клиентите държат да са наясно какъв потенциал за реализиране на доходност имат този клас имоти."

Покупната цена на квадратен метър при при по-големите апартаменти е по-ниска, а генерираният месечен наем – по-голям, предвид възможностите, които създават за клиенти с висок социален статус. По тази причина този тип жилища носят и по-висока доходност. Друг вариант за постигане на повече приходи чрез инвестиция в луксозен имот са апартаментите в престижните райони, които са завършени по БДС (т.нар. шпакловка и замазка), или са в лошо състояние и имат нужда от ремонт. За да бъдат приведени във вид и отдадени под наем обаче, се изисква допълнителна инвестиция и минимум три месеца ремонт на апартамента.

Луксозно жилище в София

Инвестицията в тристаен апартамент от висок клас в столицата, подходящ за семейно жилище, може да постигне дори по-висока от средната доходност – около 5.5-6.5%, сочи изследването. По данни на фирмата месечният наем на апартаменти с една спалня в луксозния сегмент в София е 400-600 евро, с две спални - 600-800 евро, и за по-големи апартаменти – над 1000 евро. "Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. "България" и в подножието на Витоша", коментира Стоянов. "Там се намират кварталите, които се оформиха като престижни и съответно предпочитани от хората, търсещи луксозния начин на живот."

Втори по доходност

Средната доходност от отдаването под наем на луксозни апартаменти в Пловдив се доближава до тази в столицата. Средният месечен наем за двустайни апартаменти е около 300-380 евро, тристайни апартаменти се отдават за 400-600 евро, а за апартаменти с 3 спални се търсят по 600-800 евро, по данни на имотната агенция. Поради ограниченото предлагане на по-големи апартаменти и мезонети с площ над 120 кв.м инвестицията в такъв имот в града може да донесе по-висока от средната доходност - малко над 6%. Според Цветелина Паскова, старши брокер на "Лукс имоти" за Пловдив, най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните части на града и кв. "Кършияка".

Инвестициите във Варна

По-ниска (под 4%) в момента е средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти във Варна. По данни на "Лукс имоти" средният месечен наем за апартаменти с една спалня е 250-300 евро, с две спални - 400-500 евро, а с три – 500-600 евро. По-доходоносни за района са тристайните апартаменти с площ над 100 кв.м. Поради добре развития пазар за сезонни и краткосрочни наеми през летния сезон по-голяма възвращаемост може да се постигне, ако имотите се отдават на такъв принцип или комбинирано - средносрочно и краткосрочно.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти