LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Турция изгрява на имотния пазар, в Гърция цените се стабилизират

Вестник "Класа"

04.10.2011

 Гърция   Недвижими имоти   Турция   Истанбул   Анкара  

Турция се очертава като най-привлекателния инвестиционен пазар за недвижими имоти в Европа. Това казва Гари Лахмън от Koch University, Истанбул, който участва в Европейския конгрес на Международната федерация по недвижими имоти в България (FIABCI) и конференцията на Централноевропейската мрежа на асоциациите за недвижими имоти (CEREAN) в София. Като причини за потенциала на южната ни съседка експертът посочи на първо място липсата на банкова криза. По думите му там големите шокове бяха преживени още през 2001 г. След това системата и регулациите бяха така променени и затегнати, че кризата да не се повтори отново. И когато кредитният пазар в целия свят се срина през 2008-2009 г., в Турция банковата система остана силна.

Що се отнася до цените – в топлокациите в Истанбул или Анкара са близки до цените във Виена, Париж и други водещи градове. Ако инвеститорите пък търсят по-евтини стойности, могат да се насочат към по-малките градове като Измир, коментира Лахмън и допълва: „Демографските тенденции също са в нейна полза. Около 70-75% от населението й е под 35 г. Увеличава се и делът на финансово стабилните домакинства, готови да инвестират в недвижим имот – т.е., докато в Западна Европа населението остарява и намалява, в Турция то се увеличава и се „подмладява“. Средната класа също расте. Според много критици се надува жилищен балон, който скоро ще се спука – аз не мисля така. Смятам, че пазарът ще се охлади, особено в сегмента на търговските площи и строителството на молове, например в Истанбул. Извън него пазарът е все още недоразвит – т.е. големите компании, които са пробили в Истанбул, сега тепърва ще навлизат в по-малките градове. Да не пренебрегваме и огромния брой френски и немски фирми, които искат да работят и разширяват бизнеса си в Турция“, посочи експертът.

Според него България, макар че е много по-малък пазар, също има потенциал, най-вече заради ниските цени. Като свободни ниши Лахмън препоръча различни видове комплекси за активен живот на хора в пенсионна възраст, като голф комплекси, тенис кортове, конни бази, ресторанти, дори и молове, предназначени за потребители над 60 години.

В другата ни южна съседка, Гърция, ситуацията на пазара на недвижими имоти като че ли се стабилизира. Никос Маноменидис от гръцката CEREAN коментира, че за последните три години строителството на нови сгради спря, като продукцията се срина с 50%. Сделките са намалели с 30 на сто от предкризисното ниво. За пример той даде цена на апартамент в Солун в квартала около Бялата кула – преди кризата квадратен метър е струвал 10 000 евро, а вече има сделки и на 6500 евро. „Очаквам ситуацията да се запази, цените да паднат най-много с още 5-10%. Тази година бе ударено дъното, защото хората преминаха в изкачваща позиция – купувачите не са сигурни дали да инвестират в имот, а продавачите – дали ще сключат добра сделка. Оттук нататък се надявам на стабилизация и на много добри сделки“, посочи експертът.

Що се отнася до пазара на магазини и търговски площи – само на главните улици все още се случва нещо, малките магазини по кварталите са празни и по-лошото е, че никой не иска да ги наеме дори и при 50% по-ниска цена, допълни Маноменидис. За сметка на това наемите в шопинг центровете остават стабилни, дори има обекти с 5-8% ръст, като всичко зависи от града и квартала. Наемите на жилища са с 30% надолу.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в Гърция

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти