LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Имот в Пловдив е по-добра инвестиция от Варна

Fakti.bg

20.02.2015

 луксозен   имот   Пловдив   Варна   София  

Макар концентрацията на луксозни апартаменти да е в столицата, подобни, и то качествени, имоти могат да бъдат намерени и в по-големите градове като Пловдив и Варна. Имотите от този сегмент са подходящи не само за собствено ползване, но са и една отлична инвестиция. Разбира се, доходността остава най-висока в София – 5.2%. „Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. „България“ и в подножието на Витоша. Там се намират кварталите, които се оформиха като престижни и съответно предпочитани от хората, търсещи луксозния начин на живот”, посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на „Лукс Имоти”.

Пловдив обаче не отстъпва на столицата по доходност – 5%. Ако търсите да купите имот с по-висока доходност във въпросния град, то най-добре е да се насочите към апартаменти и мезонети с площ над 120 кв.м. Там доходността е над 6%. Причината е, че има търсене, но предлагането е ограничено. Офертите са около 80, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. От тях половината са тристайни като средната наемна цена е 440 EUR на месец. Преобладаващата част от предложенията са в Кършияка. Там месечният наем за луксозно обзаведен апартамент от 160 кв.м, разположен на цял етаж от къща, достига 800 EUR.

Отлична опция е и отдаването под наем на 4-стайно жилище. Броят на този вид имоти в Пловдив, които се отдават под наем, са около 20-тина. Почти толкова са офертите и за многостайни апартаменти. Дефицит има при мезонетите, отчитат от imot.bg. На пазара има едва шест, като предложенията са само за център и Кършияка. Най-големият мезонет е с площ 240 кв.м и се отдава под наем срещу 500 EUR. Намира се в близост до Новотел Пловдив.

Доходността във Варна е по-ниска от тази в Пловдив – 3.7%. Това не означава, че покупката на луксозен имот не е добра инвестиция. „Трябва да се има предвид една специфична характеристика на Морската столица — в града има добре развит пазар за сезонни и краткосрочни наеми през летния сезон и ако имотите се отдават на такъв принцип или комбинирано средносрочно/краткосрочно, може да се повиши доходността. Най-добра доходност се постига, ако имотите се отдават на два етапа – лятото за нощувки или за сезона и зимата на по-нисък наем на чуждестранни студенти. Това към момента е най-успешната формула за постигане на максимална доходност, която може да се повиши и двойно”, пояснява Силвия Гочева, старши брокер на „Лукс Имоти” във Варна.

Предлагането на луксозни апартаменти във Варна е почти идентично с това в Пловдив. Оферират се около 100 имота, посочват от imot.bg. Близо половината обаче са тристайни. Броят на 4-стайните е около десетина, а двойно повече е броят на оферираните многостайни. Сред едно от най-скъпите предложения е многостаен имот от 161 кв.м, разположен в местността „Евксиноград”. Апартаментът се намира в комплекс от затворен тип. Относно мезонетите, те почти липсват. Един от най-стилните се предлага в центъра на града, в близост до пешеходната зона. Големината му е 164 кв.м, а месечният наем е 850 EUR.

„Темата за доходност при покупка на имот с цел инвестиция и отдаване под наем стана доста актуална през последните месеци поради понижаващите се лихви по депозитите и възвръщането на доверието и интереса към имотния пазар. Тя е още по-интересна във високия сегмент на имотния пазар, към който интересът нараства като най-стабилен и с потенциал за ръст. При него става въпрос за високостойностни инвестиции и клиентите държат да са наясно какъв потенциал за реализиране на доходност имат този клас имоти”, посочва още Стоянов.

По-висока доходност може да се постигне при по-големите апартаменти, тъй като покупната цена на квадратен метър при тях е по-ниска, а генерираният месечен наем – по-висок. Профилът на клиентите са най-често хора с по-високи доходи, със стабилна работа, деца и търсещи по-високо качество на живот.

„Друг вариант за инвестиция в луксозен имот с цел постигане на по-висока доходност е в апартаменти в престижните райони, които са завършени по БДС (т.нар “шпакловка и замазка”) или в лошо състояние и имат нужда от ремонт, но имат потенциал да бъдат завършени или ремонтирани до висок стандарт. За да бъдат приведени във вид и отдадени под наем обаче, се изисква допълнителна инвестиция и минимум 3-месечен период на ремонтни дейности в апартамента”, поясняват от „Лукс имоти”.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти