LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Имотите в София през първото тримесечие

 София   Пазарни тенденции   Инвестиции   инвестиции  

„Силно първо тримесечие за имотите в София – това е цялостното усещане за имотния пазар, което се потвърждава и от всички метрики, които наблюдаваме” – така обобщават първото тримесечие за имотния пазар в София от една от водещите агенции BULGARIAN PROPERTIES.

„Като акценти от началото на годината можем да посочим ръст на продажбите, нарастване на покупките с цел инвестиция и отдаване под наем, засилване на интереса към ново строителство, което става все по-конкурентно на имотите на вторичен пазар, както и тенденция за леко нарастване на цените на имотите в София в рамките на до около 5%“, допълват още от BULGARIAN PROPERTIES.

Ръст на продажбите

Изчисления на база данните на Агенцията по вписванията сочат, че продажбите в столицата са нараснали с рекордните 31% на годишна база през първото тримесечие на 2015 г.

Вписаните продажби на имоти в София през първо тримесечие на 2015 г. са 4 805 при 3 668 за същия период на 2014 г. Такъв брой продажби през първо тримесечие на годината не е регистриран в нито една от годините след началото на кризата (може да се проследи на графиката).

Това е и най-големият измерен през последните години ръст на продажбите в София и е пряко следствие от оживлението на пазара през последните месеци на 2014 г., тъй като много от сключените тогава сделки са изповядани и вписани именно през първите месеци на 2015 г.

Средни цени

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че през 1-вото тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 771 евро/кв.м. при 764 евро/кв.м. за 4-тото тримесечие на 2014 и 730 евро/кв.м. за първото тримесечие на 2014 г. Средната офертна цена е 880 евро/кв.м. при 860 евро/кв.м. за 2014 г. Вижда се ясно, че и при офертните, и при реалните цени на сключените сделки тенденцията е за нарастване на средните стойности с между 2 и 5%, което е в рамките на очакваното след силното второ полугодие на 2014 г.

Отстъпките от офертните цени намаляват и за първите месеци на годината са средно между 2 и 3% при 4-6% за 2014 г.

Разгледайте луксозни апартаменти в София

Обявете луксозния си имот за продажба при нас!

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти