LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Луксозните имоти намаляват

Fakti.bg

17.02.2015

 София   Пазарни тенденции  

Колкото и парадоксално да звучи, но в България и по-конкретно в София, се наблюдава дефицит на луксозни жилища. Може да сме на опашката по месечно възнаграждение и пенсии в Европейския съюз, но в същото време хубавите и луксозни имоти изчезват буквално за няколко седмици от специализираните сайтове. Естествено при условие, че цената е съобразена с пазара.

Местоположението, качеството на строителство и наличието на определени услуги са сред факторите, които определят степента на лукс на даден имот. Не е за пренебрегване обаче и цената. Към момента в страната се предлагат малко над 100 апартамента на стойност над 500 000 EUR, като от тях 85 имота са в София, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Предложенията могат да бъдат разделени в три категории:

1. Апартаменти разположени в т.нар. „престижни южни райони”. Този тип предложения преобладават на пазара, като акцентът е върху Лозенец.

2. Апартаменти в комплекси от затворен тип. През последните 5-6 години почти не се инвестира в строителството на такива имоти. Основната причина е, че построяването изисква значителни инвестиции, а индикации за отваряне на банките към строителни предприемачи започваме да наблюдаваме от 2015 г. и то за по-малки проекти. Вторият фактор е времето – определено изграждането на такъв комплекс с цялата инфраструктура и съпътстващи услуги отнема доста повече време. Тук предложенията, които са сравнително малко, са съсредоточени в кварталите Драгалевци и Витоша.

3. Апартаменти в центъра на града. Тук влизат някои централни улици, както и района около Докторски паметник.

Какво може да с очаква от пазара на луксозни имоти? “През последните няколко години, с малки изключения, у нас няма строителство на нови имоти и комплекси в елитния сегмент. Затова предлагането им ще бъде ограничено в следващите години, а истински елитните имоти ще продължат да увеличават своята стойност”, прогнозира Никола Стоянов, управляващ съдружник на „Лукс Имоти”. От компанията посочват и факторите, които даден имот трябва да притежава, за да може да се нареди в категорията на луксозните недвижимости.

1. Добро местоположение.

Отличната локация е белег на реномираните квартали, наложени като такива заради своите характеристики и преимущества.

2. Перфектна архитектура.

“Отлична архитектура на сградата, по възможност от архитект с добро име — добавя висока естетическа стойност на имота. Клиентите вече избягват помпозност, грандомания и претенциозни изпълнения, граничещи с кич. Дизайнът трябва да е на ниво и в същото време дискретен, ненатоварващ. Другото вече не е модерно”, посочва Стоянов

3. Качество на строителството и довършителните работи.

Търсят се сгради, изградени с доказано качествени материали от строителни компании с добро име, които предлагат не само луксозни имоти, но и перфектни общи части и луксозни асансьори.

4. Сигурност.

Част от сигурността се обуславя от разположението в елитен квартал с ниски нива на престъпност. Много от търсещите луксозен имот поставят като важно условие наличието на видеонаблюдение или жива охрана.

5. Дизайнерски интериор и обзавеждане.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти