LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Истанбул - притегателен център за чуждестранните инвеститори в имоти

Investor.bg

03.06.2015

 Инвестиции   инвестиции   Турция   Истанбул  

Истанбул бързо се установява като един от водещите притегателни центрове за инвеститори в имоти от цял свят, пише онлайн порталът themovechannel.com.

Турция се очертава като втората в света държава с най-бързо растящи цени на имотите, като увеличението се подкрепя от все по-силното търсене от страна на чуждите купувачи, особено в Истанбул.

От години Турция е любима дестинация за чуждестранни купувачи на имоти. Страната редовно присъства в топ 10 на класацията на най-желаните дестинации, подготвяна от портала всеки месец, като представянето ѝ е много добро дори в моментите на силно изразена политическа нестабилност.

През първото тримесечие на годината Турция е вторият най-бързо растящ пазар на имоти в света, като цените отбелязват повишение от над 16 на сто на годишна база, според консултантската компания Knight Frank. Ръстът на цените привлече допълнително инвеститори, включително и много британци, които се възползват от отслабената турска лира.

Данните на турския статистически институт потвърждават тези на портала. През април 2015 г. продажбите на имоти са се увеличили с 42,7% на годишна база, като най-много от тях са осъществени в Истанбул – почти 20 на сто от всички.

Истанбул е и най-предпочитан от чуждите купувачи – през април са осъществени близо 600 сделки в града, което представлява една трета от всички сделки с чужденци в страната.

Икономиката на Турция расте по-бързо от икономиките на Европейския съюз въпреки забавянето заради политическата криза в страната. Туристическата индустрия също се развива бурно през последните години и подпомага развитието и на сектора на имотите.

Само през първото тримесечие на годината посетителите в Турция са се увеличили с 5,5% на годишна база, а приходите от туризъм са нараснали с 1,3%. Истанбул привлича почти половината от туристите в страната, сочат данните на министерството на туризма. На второ място е регионът на Анталия с малко под 16 на сто от туристите.

Според данни на турската централна банка, цитирани от руското издание prian.ru, през март цените на имотите в Истанбул са се увеличили с почти 29% на годишна база спрямо малко под 19% за страната като цяло. Средната цена на квадратен метър жилищна площ достига 591,7 долара.

Вижте луксозни имоти за продажба в Турция

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти