LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Венеция: потъващият град възобнови пазара на недвижимите имоти

 Венеция   Италия   луксозни имоти  

По материали на Financial Times

От векове Венеция пленява чужденците с изящните си дворци, възвисяващи се над изумрудените води на криволичещите канали.

Да си купиш елитен имот на Гранд Канала, досега е било неосъществима мечта, тъй като италианските семейства по традиция предават имуществото си от поколение на поколение.

Днес, обаче, ситуацията се промени и историческите дворци с гледка към централната част на Венеция са на пазара на недвижимите имоти.

Икономическата кризата между 2008 – 2014 накара италианците да сложат на заден план сантименталността и да пуснат дворците си за продажба.

„Когато посетих Венеция през 2008, имаше само един имот, който се продаваше на Гранд Канала. Трябваше да се наредиш на опашка, за да имаш шанс да го купиш. Днес, подобни имоти са над 50“, коментира представител на една от водещите венециански компании за престижни имоти.

За разлика от старото поколение италианци, които се придържат да пазят и предават „втория“ и „третия“ си дом, младите хора, които често живеят и работят в чужбина, разсъждават по друг начин: „Какъв е смисъла да държим имот, ако не го използваме?“.

Цените на недвижимите имоти във Венеция са паднали с 30% от 2009 насам, според данните на една от местните компании за проучвания на пазара на недвижимите имоти. Ако преди един дворец се е продавал за 10 мил. Евро, то днес той може да струва 6 – 7 мил. Евро.

През 2015 търсенето на недвижими имоти във Венеция е нараснало с 20%. Повечето купувачи са от Великобритания или Франция.

Разбира се, купуването на имоти във Венеция си има своите предизвикателства, свързани с проблемите причинявани от водата и времето.

Съответно трябва да се плащат такси за поддръжка, например за предпазване от влага таксите са средно около 40 евро/ кв.м на всеки 18 месеца, а за укрепване с бетон против наводнения в мазето около 300 – 500 евро/ кв.м.

Един дворец във Венеция може да се сравни с картина на Пикасо. Дворците са с ограничен лимит, а нови не се строят. Затова имотите във Венеция не могат да се сравняват с имотите в Милано или Маями - във Венеция те винаги ще имат по-висока стойност.

Говори се, че хората купуват във Венеция, защото имат любовна афера с града и за тях всеки ден там е приключение.

Венеция, смятана за един от най-красивите градове в света, винаги е била застрашена от изчезване, ставайки жертва точно на това, на което дължи успеха си.

Въпреки всичко, карнавалът във Венеция все още не свършва. Градът си остава една от най-желаните дестинации не само за туристи, но и за нови заможни жители.

Получете повече информация за продажба на жилище в дворец във Венеция, Италия.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти