LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Чужденците в България - само срещу скъп имот

Вестник "Капитал"

06.12.2016

Парламентът окончателно отхвърли предложението за промяна в Закона на чужденците в Република България (ЗЧРБ), което предвиждаше шесткратно намаляване на цената на недвижимия имот, чиято покупка дава право на чужденец да получи разрешение за продължително пребиваване в България. Такова право остава да се дава, когато цената е минимум 600 хил. лв. без значение дали е фирмена собственост или на физическо лице.

Анонимното предложение

Предложението се появи без автор при излизането на проекта на МВР от Министерския съвет през лятото. Никой не се припозна като автор. През юни тази година беше гласувано на първо четене в парламента тази сума да падне на 100 хил. лв. Тогава аргументът за шесткратното намаляване, даден от директора на Дирекция "Миграция" в МВР Николай Николов пред депутатите, беше преди всичко да се даде възможност на руски граждани, които са купили дом в България, да получат право на продължително пребиваване, без да заобикалят закона, като регистрират търговски дружества, каквато е практиката в момента.

Още промени

Част от измененията в Закона за чужденците, приети на второ четене от парламента на 2 декември, засягат законовите възможности за продължаване срока на пребиваване на чужденец, който вече се намира на територията на страната, но не може да я напусне поради причини, за които той не носи отговорност. Приетите промени посочват, че граничните органи вече могат да издават еднократни визи за период до 15 дни за краткосрочното пребиваване на чужденци по хуманитарни причини.

Допълнително прието изискване за лицата, които кандидатстват за визи за дългосрочно пребиваване на основание, че осъществяват търговска дейност в страната, е да разкрият 10 работни места на пълно работно време. Целта на текста е да не се регистрират фиктивно дружества без дейност.

С новите промени в закона е намален двойно и минималният праг на санкцията за превозвачи, които транспортират чужденци от и за България, но нямат необходимите редовни документи за пътуване и българска виза, ако се изисква. Долната граница на сумата на санкцията пада от 6000 на 3000 лв.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти